Bramley appels en recepten

recepten

Leven van het land

De eerste week van september zit er alweer op, de zomer krijgt langzaam een herfstig tintje. Het weer is best lekker, mooie zonnige dagen met  af en toe een bui en de temperatuur is aangenaam.
Ideaal weer om buiten te zijn en te genieten van de omgeving. Ik maak graag iedere ochtend rondje op ons terrein. Er zijn paadjes en als ik over de omheining klim dan kom ik het weilandje van een boer. Vandaag lagen de schapen vredig te herkauwen. Ze bleven rustig liggen want ze kennen me ondertussen wel. 🙂

Ik kom hier ook graag omdat het uitzicht weer net tikkeltje anders is dan bij ons. Er staan 2 ruines op, een herinnering aan vroegere bewoners.  Ik vind het een klein paradijsje, een prachtig stil mijmerplekje.

Locals in Clogherane bij Glanmore Lake

 

Van heel ver hoorde ik een tractor aankomen, veel ander verkeer komt hier niet naartoe 😉
Johnny kwam met een emmer ‘cooking apples’. “They are nice for baking Marylene,  a bit sour and if you need more, text me and I’ll bring another bucket.”  Ja, Johnny is mee met zijn tijd, regelmatig hoor ik berichten binnenkomen op zijn mobiel.

Ik vond het een aardig gebaar van Johnny, wij wonen tenslotte nog niet zo lang in deze omgeving. Ik bood hem een kop thee aan en zo was ik ook weer op de hoogte van de laatste nieuwtjes hier rond het Glanmore Lake.
Ik heb dat op onze vorige woonadressen altijd gezellig gevonden dat de buren groenten en fruit uit de tuin met elkaar deelden. Ik kreeg opeens een déja vue gevoel, een gevoel, jullie zijn halve locals.

Bramley Seedling Apples

 

Deze ‘Cooking apples’ zijn de ‘Bramley Seedling’ appel, komt oorspronkelijk uit Engeland.

Het is een oud ras  dat het goed doet in het Ierse klimaat. De bomen groeien groot en wijd open, zijn ziekte resistent en hebben weinig onderhoud nodig. Ze dragen veel fruit, zelfs na vele decenia heeft de Bramley appelboom een grote opbrengst. In Ierland is de Bramley Seedling appel goed verspreid aangeplant en een geliefde appelsoort.

Lees hier het verhaal.

Ik vind het een heerlijke appel, lekker zuur. Als ze worden gekookt,  helpen de natuurlijke fruitzuren om de appel  heerlijk zacht  te worden, beetje fluffy. De zuurgraad balanceert ook de zoetheid van de toegevoegde suiker.

Mijn recept is een mix and match van verschillende recepten met een eigen touch.

Maar daarvoor moest ik eerst op zoek naar bramen. Momenteel zijn ze er in overvloed. Hier in Ierland groeien de bramen tussen de hagen en op het hoge gras. Gekleed met lange mouwen, lange broek  en  laarzen heb ik in een uur ongeveer 1 kilo geplukt. Het is een hels karwei want zonder een stok haal je je open aan de lange stekelige slierten, brayers zoals de Ieren ze noemen,
De mooiste en dikste bramen vond ik in een lange haag in een weiland met prachtige koeien. Was ook weer genieten.
Volgens Johnny vind je de sappigste bramen aan het uiteinde van trosje.

Recept Bramley Appel en Bramen Jam

Ingredienten:

  • 600 g bramen
  • 500 g Bramley appels, half geschild, klokhuis verwijderd en in stukjes gesneden.
  • 1.1 kg suiker
  • 300 ml sap van de schillen en pitten

Bereiding:

Het sap

Schil de appelen maar laat nog flink stuk schil aanzitten. Haal de pitten eruit en snij ze in stukjes.
Doe de schillen en pitten in een kookpan, giet er water bij, breng tot kookpunt en op zacht vuurtje laten sudderen.
Giet dit moes door een dunne zeef of doek en vang het sap op.

De Jam

Doe nu de appelstukken met 300 ml sap in een stevige grote pan. (Ik gebruik de zware Le Cruset pan waar mijn moeder jam in maakte). Laat ze in ongeveer 5 minuten zachtjes sudderen totdat ze zacht zijn.

Voeg de bramen toe, breng aan de kook en laat  sudderen tot de appels en bramen zacht zijn. 15-20 minuten

Zet het vuur zacht en voeg de suiker toe. Verhit de pan zachtjes om ervoor te zorgen dat de suiker oplost, kook dan snel gedurende 10 minuten.

Haal de pan van het vuur en test een grote druppel jam op een in de diepvries gekoelde schotel. De jam is klaar als paar druppels snel stollen, zoniet, kook nog 2 minuten en test opnieuw.

Schep het schuim af met een schuimspaan.
Vul de gesteriliseerde potten tot aan de rand, sluit ze af en laat ze op hun kop afkoelen.

Ik had ongeveer 1,8 kg jam.

Potjes steriliseren

Maak de potjes goed schoon in sodawater, spoel ze met kokend heet water laat ze dan in de oven gedurende 20 minuten op 120 °C.  Laat ze daarna in de oven staan totdat je jam klaar is.

De Bramley appel, een nederige appel en hoe het begon

De Bramley appel die in Engeland en Ierland heel populaire boom is heeft zijn ontstaan te danken aan de  jonge Mary Ann Brailsford die een handvol pitten in haar tuin in Southwell plantte. Het huis – en de boom waarmee het  allemaal begon – werd in 1846 door  Matthew Bramley gekocht. Men mocht stekken nemen en de appels verkopen mits ze zijn naam droegen. Fruit van de resulterende bomen kreeg snel een reputatie voor de uitzonderlijke kwaliteit – en in de laatste twee eeuwen is de wereld verliefd geworden op de bescheiden Bramley Apple.

De originele Bramley appelboom in Southwell in Engeland is stervende.

Ik kwam helaas dit droevig verhaal tegen op internet.
Het is weliswaar in het Engels geschreven  maar wel apart om dit nu te moeten lezen:

Lees hier het verhaal. 

Share This