Imam Bayildi, de imam die omviel

recepten

Aubergines

Vorige week fietste ik naar een  boomgaard-vriendin hier in Breskens. In Zeeuws-Vlaanderen en natuurlijk hier in Breskens is het milde zeeklimaat en het Gat van Cadzand uitstekend om appels en peren te telen. Weet u trouwens wat het Gat van Cadzand is?

Dat is de plek waar door een samenloop van weerkundige omstandigheden het bijna altijd zonnig is rond Cadzand. Zelfs als het zwaar bewolkt is heb je hier een soort gat in de wolken waar je de blauwe lucht kunt zien.

Die vriendin heeft een heel gezellig aan-huis-winkeltje die door veel Bressiaanders en toeristen goed bezocht wordt.

Ik kocht er heerlijk vers geplukte Elstar appels en wat Conference peren. Ik kreeg 2 aubergines mee. Van een collega groententeler had ze een grote doos mooie glanzende paarse aubergines  gekregen. Zelf had ze nog nooit een aubergine gebruikt in de keuken.

Vandaag moesten deze prachtige vruchten  eraan geloven. Op internet wat rondgescharreld op zoek naar recepten met Aubergines totdat ik  werd getriggerd door de naam van het volgende recept:

Imam Bayildi

Bij het lezen van het recept had ik toeval of niet, zo goed als alles in huis om dit mysterieuze gerecht met aubergines te maken.

En zoals dat gaat tegenwoordig met het internet en mij: met mijn smaakpapillen zoek ik een mix- match uit van alle Imam Bayildi recepten die dan voorbijkomen 🙂

Psst, hou je niet van koken maar wil je wel het verhaal lezen? Scrol door tot onder het recept 😉

Ingrediënten

Vegetarisch gerecht voor 2 personen:

 • 2 aubergines
 • 1 grote ui
 • 2 knoflooktenen
 • 4 tomaten
 • 1 rood pepertje
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 eetlepel rozijnen
 • handje vol peterselie
 • wat hazelnoten
 • olijfolie
 • zout en peper

1 ovenschaal en aluminiumfolie om af te dekken.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de aubergines en leg ze 5 minuten in kokend water. Afspoelen, doormidden snijden en ze uithollen.
Ui snipperen en fruiten in de olijfolie.
Voeg de in stukken gesneden tomaten, fijn gesneden Spaans pepertje, knoflook, de stukjes auberginevlees en de rozijnen toe. Even laten stoven totdat de groenten bijna gaar zijn.  O ja, laat ook de hazelnoten meepruttelen. Op smaak brengen met peper en zout.

 

Leg de uitgeholde aubergines in de overnschaal en vul ze met het groentenmengsel, bedek de schaal met aluminiumfolie.
Na ongeveer 20 minuten kun je de schotel opdienen.

Ik heb ze opgediend met in bouillon gekookte linzen.
Kan ook met rijst of met Turks brood.

Maar wie was nu die Imam Bayildi?

Ik heb verschillende versies gevonden over de Imam naar wie dit recept vernoemd is.
Het allermooiste vond ik het volgende verhaal:

Er was eens een Imam op doortocht  op het platteland in Turkije. In de verte zag hij een huis en hij besloot daar naar toe te gaan. Bij het huis aangekomen klopte hij op de deur, een vrouw deed open. Ze was aan het koken en de Imam had na een lange vermoeiende tocht best trek. De vrouw nodigde de  Imam hartelijk binnen. Het eten rook zo verrukkelijk, zo onbeschrijfelijk lekker, dat de Imam pardoes flauwviel. Vandaar de naam Imam Bayildi oftewel flauwgevallen Imam voor dit Turkse recept.

En wij? De gevulde aubergines roken inderdaad verrukkelijk! Het was ook super heerlijk! Wij dronken er een fris pilsje bij om de pittige smaak van het Spaanse pepertje wat te dempen anders waren wij wellicht ook flauwgevallen!

Share This