Rondom Glanmore Lake

Ierland en de Ieren

Weer of geen weer, Glanmore Lake is zo fascinerend!

Het platteland in Ierland heeft geen straatnamen/ en of huisnummers.
Ons huisje staat op de Westelijke kant onder de Healy-Pass in een soort buurtschap. Clogherane, dat is ons buurtschap. Clogherane is ook ons postadres. Onze post komt bij ons  aan zolang onze naam, buurtschap, dorpje, dichtsbijzijnde stad en graafschap op de enveloppe staan. De postbode weet in welk huis in Clogherane wij wonen 🙂
In Ardgroom, Eyeries en Allihies, 3 dorpjes waarvan de gevels heel kleurrijk geverfd zijn is het huiskleur al voldoende om te weten waar iemand woont.
Ik kreeg ook eens post bezorgd met enkel onze naam en Glanmore Lake, co. Kerry erop.

“Ons kent ons dus”

Glanmore Lake is een prachtig meer in een vallei in de Caha Mountains. Wij kijken op het meer met daarachter een met bomen begroeide berg, de Lacabane, 602 meter hoog en Thoot Mountain.
Ik vind de laatste meer op een olifantenslurf lijken dan op tanden 😉
Soms net  een Jig Saw Puzzle. Vooral wanneer het water de bomen weerspiegelt.

O ja, sinds een paar jaar maakt een zeearend zijn nest in de hoge boomtoppen. We mochten de telescoop van Johnny gebruiken om hem de zeearend en zijn nest te observeren . Was indrukwekkend! Nu zien we de Zeearend regelmatig over het meer en de bergen rondcirkelen.

De meeste bergen in Ierland hebben geen bomen, in het verleden gerooid door de Engelsen ten behoeve van hun vloot.
De andere bergen rond het meer zijn dus kaal maar niet minder mooi. Ruw en onherbergzaam maar niet voor de vele schapen die je als witte stippen ziet bewegen op de hellingen en toppen. Zelfs wanneer de toppen gehuld zijn in mistige wolken, wanneer het regent en je de stroompjes water ziet glinsteren op de hellingen zijn het fascinerende bergen.  En prachtige  om er te hiken.

In het meer zijn ook een paar eilandjes. Op 1 van de eilandjes staat een ruine. Heb me laten vertellen dat het een schuilplaats was voor sommige Ieren tijdens de onafhankelijkheidstrijd.

Glenmore National School

Wij komen geregeld van onze berg naar het meer gewandeld. Linksaf langs het meer staan maar een paar huizen, Johnny woont er ook. Hier heet het buurtschap Coolcreen.

We schoten niet erg op want de bramen waren rijp!

Op het einde van het meer staat een oud schoolgebouw, Glenmore National School. Het dateert uit 1880. Leeg en verlaten. Staat nu te koop. Glanmore werd toen als Glenmore geschreven. Zou kunnen te maken hebben met de Engelse overheersing, toch even vragen aan de buurman.

Johnny vertelde dat er vroeger wel 100 kinderen op deze school zaten, de gezinnen hadden toen gemiddeld 10 kinderen.

De kinderen kwamen blootvoets naar school, dat was toen gebruikelijk. Ierland is 1 groot veen, er werd en wordt nog turf gestoken. De ondergrond voelt dan ook zacht aan, behalve als je op steentjes op rotsen loopt.

Het schoolgebouw ligt aan aan de rand van het meer, de weg loopt dan verder langs de Glanmore river, over een mooi brugje de bergen in.

Naar de oorsprong

Rechts van het schooltje kun je door een gate zo naar de rand van het meer lopen.

We hadden de hengel en rugzakje met thee mee.
We vonden een idyllisch plekje om te vissen en thee te drinken. Tussen de bomen zagen we  een niet meer in gebruik zijnde boomhut, je kon er bij wijze van spreken de joelende kinderen nog horen 🙂  Nu zie je hier niet veel kinderen meer, jammer want voor  kinderen is dit een fantastische plek om op te groeien!

Verderop een paar boerderijen.Wanneer je bovenaan de Healy Pass bent zie je deze liggen.
Volgende keer willen we de weg volgen tot aan de laatste boerderij. Benieuwd waar de Glanmore River ontspringt! En dan ergens boven in de berg picknicken…

Rondje rond het meer

De vallei van Glamore Lake is een vredige, rustige vallei. Het wegje is heel erg smal, een een single track road met paar onoverzichtelijke bochten en slechts een paar huizen,  berghellingen met schapen en koeien, een huiskamer restaurant,  ‘Josies’, en af en toe paar wandelaars. Wij vinden het er heerlijk wonen!
Onze (Ierse) buurman vertelde dat er plannen zijn om het meer helemaal te ontsluiten. Is een heel erg mooi plan. Hoop maar dat er niet teveel over gepraat gaat worden maar dat de het geplande pad rond het prachtige Glanmore lake snel aangelegd gaat worden!

Share This