Sheepsdog Trials

Ierland en de Ieren

Onze twee heren ram

 

We zijn erg blij met de twee heren ram en met Cindy, de Ierse Draft. De rammen zien we niet altijd lopen, soms staan ze tussen de varens. Die zijn hier massaal en groots aanwezig in het weiland. Soms staan lopen de rammen beneden tussen de rotsen en bossage te grazen. Als we ze niet zien dan zoeken we ze op. Eén van de heren bleef tussen de varens liggen wat niet normaal is. Dus ja, dan maar Johnny gebeld.
Hij kwam vrij snel en samen met zijn vrouw en hun hond namen ze de beide heren ram mee.
In de middag kwam Johnny nog even langs om rapport uit te brengen. Altijd gezellig als Johnny langs komt en hij kon wel een kop thee gebruiken.
De ram had ingegroeide hoorn en had behoorlijk veel pijn. Na bijgeknipt te hebben zou hij over paar dagen de rammen naar de bergen brengen want de turfgronden daar zijn ook helend voor hoefrot.

Johnny is een fijne Ierse man. Hij is onderhoudend en vertelt ons verhalen over mensen en het Ierse leven hier op dit schiereiland. Het is niet altijd even gemakkelijk,  de afstanden van de voorzieningen zijn best groot en de weersomstandigheden grillig. Hij vertelde o.a. verhalen van mensen die vroeger met  geslachte schapen over de schouder te voet door de bergen van de ene kant van het schiereiland naar de andere liepen.  Het leven was en is nog altijd ’tough’ hier aan de westkust.

 

“To live here as a farmer, it’s just a way of life.”

Eyeries Sheepsdogs Trials

Hij nodigde ons uit om op zondag naar ‘Eyeries Family Festival’ te komen, een jaarljks gebeuren en Johnny was de organisator van de “Sheepdogs Trials” .

Begon al om 11 uur op het weiland van een boer. Nadat we tombola loten gekocht hadden als entreebewijs kwam Johnny ons blij begroeten en legde het parcours uit.
De kandidaten boer lieten door middel van fluittonen hun hond op zoek gaan naar een klaargezette kudde van 4 schapen.  Was boeiend om te zien hoe de boer door middel van verschillende tonen commando gaf aan zijn hond. Zodra de hond de kudde gevonden had moest deze alweer door commando van de boer een bepaald parcours afleggen, ook moest de hond de schapen opsplitsen om ze daarna bij elkaar te drijven richting een schaapskooi.  Niet eenvoudig en dat allemaal binnen een tijdsbestek van 11 minuten. Twee boeren gaven commando op de oude manier door middel van hun stem.  Was boeiend schouwspel. Om 12 uur zou een minuut stilte gehouden worden voor de overleden boeren maar de geluidsinstallatie liet het afweten. Na wat improvisatie werd het 1 minuut stil.

Het duurde een paar uur, Ieren hadden brood en thee meegenomen. Wij fantaseerden om volgend jaar een “Koek en Zopie”  kraam te organiseren, al zou dat erg on-Iers zijn. 🙂

In het dorp zelf was het erg gezellig. Er stonden wat kraampjes waarop de plaatselijke bevolking hun handgemaakte spullen verkochten, paar Food trucks maar de meeste gezelligheid was toch in de pub te vinden. We kwamen daar  nog wat bekenden tegen. Ja dat krijg je als je hier een tijd vertoeft 🙂

’s Anderendaags kwamen we Johnny tegen, hij was met zijn digger op pad om paar dennenbomen uit een bos te halen. Of hij ook bij ons wilde langskomen met de digger? Onze grote vijver moest geschoond worden en de aarde konden we goed gebruiken om een terrein gelijk te maken. ” Anything you want me to do Marylene, you just have to ask me and I’ll do it for you”

Met een grote glimlach zwaaiden we hem na!

Share This