Wat een wespennest!

Huis en tuin in Ierland

Prachtige Rhodondendron struiken!

 

Wij wonen vlakbij de Derreen Gardens. Ongeveer 17 jaar geleden hebben wij deze prachtige tuin bezocht. Ik was ook meteen weg van de omgeving. Niet wetende dat wij zoveel jaren later bij  Derreen gardens ons huisje zouden hebben. Zodra je op de link van Derreen Gardens  klikt zie je Rhodondendrons in bloei. Deze struiken groeien hier uitstekend in het milde zeeklimaat en vooral in onze omgeving. Eigenlijk is het geen inheemse struik, ze zijn ooit jaren geleden meegenomen naar Ierland en hebben zich hier welig vermenigvuldigd. Jammer genoeg heeft deze struik de nare gewoonte om de  inheemse plantensoorten te verdringen.
Deze Rhodondendron (Ponticum) kan wel 3 meter hoog worden en bloeit vanaf mei tot juli met prachtig donkerroze bloemen! Als hagen langs de wegen zijn ze in het bloeiseizoen een ware lust om langs te rijden!

Als door een wesp gestoken


Ik heb er ook verschillende staan in onze tuin, vooral aan de voorkant waar er veel bomen staan. Rhododendrons houden van zure bosgronden. Wij zorgen ervoor dat ze niet de overhand nemen.
Gisteren wilde ik de grote Rhodo naast mijn ruine in de voortuin, zeg maar Granny’s cottage 😉 , snoeien.
Halverwege hoorde ik een bozig gezoem en ik dacht aan bijtjes. Na nog een paar snoeihappen werd ik aangevallen door deze keer echt boos zoemende bijtjes. Zo snel had je mij in geen tijden meer zien rennen 🙂 Mijn vingers begonnen op te zwellen en ik kreeg stekende pijn tot halverwege mijn arm. Gelukkig begon de zwelling en de pijn af te nemen na stevig te koelen met coldpacks.

Een kunstwerk in een struik


Mijn nieuwsgierigheid naar deze kwelgeesten leidde mij terug naar de half gesnoeide Rhododendron en tot mijn grote verbazing zag ik een joekel van een wespennest onderin de struik hangen. Eigenlijk een waar kunstwerk! Een architect zou het niet mooier kunnen verzinnen!
Op het internet kwam ik erachter dat het nest van de Duitse wesp is.

Wespen zijn vooral lastig op het einde van de zomer wanneer ze  geen voldoende nectar meer kunnen vinden. Ze zijn nuttige insecten want ze zorgen net als de bijen voor de bevruchting van planten en fruitbomen. Ze halen nectar uit rottend fruit en eiwitten uit muggen en vliegen. Zodoende ruimen ze schadelijke insecten op.

Wespen zijn best nuttig dieren


In het najaar worden de koninginnen geboren en bevrucht. Ze vliegen het wespennest uit op zoek naar een geschikte overwinteringsplek. Vanaf april/mei leggen zij een nest aan. Hiervoor kauwen de wespen hoofdzakelijk vermolmd hout wat dan een soort grijze, papierachtige grondstof vormt voor de bouw van het nest.  Ze maken een rondvormig omhulsel om de raten te beschermen en dat vormt dan een groot wespennest. De opening zit onderaan zodat er geen regen in kan komen.

De eerste werksters komen uit de poppen na een maand.. Deze werksters nemen dan de verdere uitbouw van het nest en de verzorging van het broed over van de koningin, die nu het nest niet meer verlaat en eieren blijft leggen. In augustus en september worden de mannelijke wespen geboren en kort daarna de nieuwe vruchtbare vrouwtjes, ofwel de koninginnen. Zij verlaten het nest om te paren. De mannelijke wespen sterven vrijwel direct na de paring, terwijl in de loop van het najaar de koningin + werksters van het nest sterven. Een oud wespennest wordt daarna nooit meer bewoond door nieuwe wespen.
Er kunnen wel 500 tot enkele 10.000 wespen in 1 nest zitten.


Heb ik toch even geluk gehad dat ik niet door een heel wespennest ben aangevallen!

Tuin aanleggen voor de bijtjes… en wespen?

De voortuin was geheel overwoekerd met bramen maar stukje bij beetje maak ik plekjes klaar om bloemen te planten.
Hier in Ierland groeit alles dankzij het milde zeeklimaat snel en goed. Er staan mooie bomen en struiken in de voortuin, geven veel beschutting aan vogels en jahoor, ook aan de wespen.

Voor “Granny’s cottage heb ik in 2 plantvakken hortensia, klimrozen, hosta al aangeplant. Sinds de bramen verdwenen zijn van de muren groeien er nu mooie vetplantjes tussen de stenen van de ruine  en met oude stenen van vervallen ruïnes, omhein ik de vakken.

Ik geniet hier iedere dag! En tuinieren doe ik uit de losse pols 🙂
Maar voortaan toch beter even goed kijken of ik niemand stoor tijdens mijn snoeiwerkzaamheden 😉

Share This