Weer lekker buiten bezig

Tuinieren

Makkelijk moestuinieren de oplossing in Ierland?

Na  2 drukke maanden in Breskens vertoefd te hebben zijn we weer terug in Ierland. Als bevlogen tuinier was ik in Breskens begonnen met het maken van een moestuinplan en met het voorzaaien. Zodra de dagen langer worden jeuken mijn handen om aan de slag te gaan. Het is er behelpen met de ruimte en improviseren met materiaal. Zo heb ik daar geen plantpotjes maar met lege verpakkingen kwam ik een heel eind.

Mijn autootje is weer voor een jaartje APK gekeurd en kon weer mee terug naar Ierland. Haha, natuurlijk tot de nok geladen met mijn potjes en pannentjes 🙂

Tuinieren in Ierland

Nadat de auto is uitgepakt moet natuurlijk het terrein verkend worden. Hoe zou het de winter hebben doorstaan? Is er nog wat over van mijn bordertjes? Hoeveel bollen of knollen zouden de herten nu weer hebben uitgegraven? Zijn er bomen omgewaaid door de winterstormen? En vooral, bloeit er al wat?

In Ierland en vooral aan de westkust waar wij ons huisje hebben kan het in de winter goed tekeer gaan. De regen en winden uit de Atlantische Oceaan kunnen heftig zijn. Wij wonen tussen bergen rond een vallei. De wind heeft vrij spel in de vallei en kan als een razende tekeer  en dan ook nog eens van windrichting veranderen. Over het meer kun je dan de regenvlagen in rap tempo zien jagen over het water.
Gelukkig is het weer in het voorjaar en de zomer en najaar over het algemeen wel goed!  Het regent er heus niet iedere dag!
Maar je moet niet naar Ierland verhuizen als je graag in de zon wilt liggen bakken 😉

Tijdens mijn rondje was ik weer eens aardig verrast door de grote verscheidenheid aan planten die hier zomaar in de natuur voorkomen.
Er staan een paar schattige ruines op het terrein die in de loop der jaren begroeid zijn met prachtige plantjes zoals vetplantjes, mansoor, kamperfoelie, Vingerhoedskruid, klimop enz. Stuk voor stuk juweeltjes!
In het gras en op muurtjes van natuurstenen zag ik de ‘Blue Bells’ weer bloeien. Zelfs in het weiland in grote getale!
Hier wat foto’s.

Moestuinieren

Vorig jaar wilde ik een moestuintje aanleggen maar al snel bleek het een onbegonnen werk. Ik zou een grondbewerker moeten laten komen om stukken rotsen en stenen te laten weghalen. En ook zou er een nieuwe toplaag moeten komen.
Komt er ook bij dat ons terrein niet is omheind. Herten en hazen komen regelmatig op bezoek. Ook koeien missen soms een afslag 😉
Toen we aankwamen stond er weer een schaap in de voortuin.
Maar dat bezoek heeft dan ook zijn charmes 🙂

Met Makkelijke Moestuin meer slaagkans?

Een paar jaar geleden heb ik de website van Jelle, Makkelijke Moestuin ontdekt.
Volgens mij ideaal om hier wat groenten uit eigen tuin te kunnen oogsten 🙂

Met hulp van mijn man was de bak snel gemaakt. Ik heb zoals beschreven op de website zelf de grond samengesteld. Vermiculiet had ik meegebracht. Dezelfde dag nog konden er al van mijn voorgezaaide plantjes in de bak gezet worden.
Het leuke is dat ik tuinier met de Makkelijke Moestuin App. Volgens deze app gewoon iedere dag 5 minuten moestuinieren, een kind zou de was moeten kunnen doen!
Ik had en heb een beetje mijn twijfels, zou het echt zo makkelijk gaan?

Binnenshuis staan er weer bakjes en potjes met zaailingen. Volgens de App moet ik vandaag de  Spekboontjes uitplanten. Maar eerst moet nog een klimrekje gemaakt worden.

Verder heb ik  2 oude bakken van de plaatselijke vismijn als bijkomende moestuinbakken gemaakt.De aardbeiplantjes van vorig jaar heb ik nu in een restant van een dakgoot geplant. Vorig jaar stonden ze in de grond en dat was geen succes.

De zon schijnt nu, de temperatuur is aangenaam dus nu ga ik mijn klimrek maken. Daarna mogen de Spekboontjes in de bak.

En nu maar afwachten of de Makkelijke Moestuin echt zo makkelijk is zoals Jelle het beschrijft op zijn website!

Jullie horen er nog van!

 

 

 

Share This